Laag BTW-tarief verbouwen heeft gewenste effect

Bron: Hibin, 28 oktober 2010

Sinds het begin van deze maand is het verlaagde BTW-tarief op renovatie en herstel van woningen van toepassing. De BTW-verlaging is negen maanden van kracht. De maatregel is ingevoerd door minister De Jager van Financiën met het doel de productie en werkgelegenheid in de bouwsector te bevorderen. Vooralsnog lijkt de maatregel het gewenste effect te hebben. Het aantal consumenten dat de komende 9 maanden een verbouwing gaat uitvoeren is met 15% toegenomen, dankzij de maatregel. Het aandeel dat momenteel overweegt om in deze periode een verbouwing te laten uitvoeren is zelfs met 31% toegenomen door de BTW-verlaging. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat begin oktober is uitgevoerd onder ruim 500 consumenten.
Verbouwing en renovatieplannen
Veel consumenten hebben plannen om hun woning gedeeltelijk te verbouwen of renoveren. Vaak is er nog een extra zetje in de rug nodig om de stap van plan naar de daadwerkelijke uitvoer te maken. Een tijdelijk verlaagd BTW-tarief kan een extra motiverende factor zijn om tot actie over te gaan. Een kwart van de Nederlandse consumenten speelt met de gedachten om de komende 9 maanden hun woning gedeeltelijk te verbouwen. Daarvan is 6% er van overtuigd dat deze verbouwing de komende 9 maanden wordt uitgevoerd.
In de media is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de verlaging van het BTW-tarief. Daarnaast zijn bouwbedrijven, maar ook handelaren actief aan het communiceren dat het momenteel gunstig is om te verbouwen. Interessant is dan om te zien welk deel van deze consumenten de plannen al hadden en welke consumenten deze plannen hebben vanwege het verlaagde BTW-tarief. 15% van de consumenten met directe verbouwplannen hebben deze plannen vanwege de verlaging van het BTW tarief. Ook is de groep consumenten met indirecte verbouwplannen enorm toegenomen. De toename van deze groep zal waarschijnlijk mede bijdragen aan de toename in het aantal verbouwingen.
Badkamers en keukens meest geplande verbouwingen
De consumenten met directe en indirecte verbouwplannen is gevraagd welke plannen men heeft. Hieruit blijkt dat men voornamelijk de badkamer wil verbouwen (25%). Daarnaast worden het verbouwen van de keuken (18%), het renoveren van de zolder (11%) en het plaatsen serre of uitbouw van de woning genoemd (11%). Ten opzichte van de normaal te verwachten plannen lijkt er dus voor diverse leveranciers in de bouw en uiteraard voor de uitvoerende partijen een goede periode aan te breken.
Heeft u thuis ook verbouwplannen en wilt u weten of deze regeling ook voor u van toepassing is? Bel dan naar Paans Installatiebedrijven : (0345) 63 77 10