Praktijkschool Paans voor jonge monteurs

Al meer dan 40 jaar is Paans een leerbedrijf voor jonge monteurs uit de regio. Tijdens de vervolgopleiding kiezen veel monteurs voor werken en leren om zo een goede balans te vinden tussen praktijk en theorie. De monteurs gaan één keer per week naar school voor de theorie en de overige dagen werken ze bij een leerbedrijf zoals bijvoorbeeld bij Paans. Ter aanvulling van de theorie van school bied Paans de monteurs de mogelijkheid om 1 dag in de week training te krijgen vanuit de praktijk.

Ton Broekhuijsen heeft de afgelopen jaren verschillende trainingen verzorgt binnen Paans. Na jaren voor de klas te hebben gestaan kwam de praktijkschool van Paans op zijn pad. Zijn voorganger stopte met het geven van trainingen en daarom ging Paans op zoek naar een andere leraar. Nadat Paans verschillende bedrijven had benaderd, vertelde een oud-collega van Ton hem over Paans. Hoewel Ton al wel genoeg ervaring had in het lesgeven moest hij er wel even over nadenken. Uiteindelijk heeft hij besloten de monteurs te begeleiden en dit heeft zeer goed uitgepakt.

Ton heeft meestal een vaste dag dat de monteurs in opleiding naar Zaltbommel komen, vaak verschilt het aantal en het niveau van monteurs. Soms is dit lastig met het afnemen van examens, zeker omdat de leersystemen door de jaren zijn veranderd en in de toekomst ook nog zullen veranderen.

Tijdens deze trainingen komen er een aantal onderwerpen aan bod waar op school minder aandacht aan besteed wordt. Zo leren ze bijvoorbeeld om van te voren goed na te denken over de materialen. Op school hebben ze de meeste spullen bij de hand maar als de monteur bij een klant staat, moet hij alles van te voren meegenomen zijn uit het magazijn. Ook probeert Ton ze wat te leren over hun rechten en plichten als ze werken bij een bedrijf maar ook over de werktijden en wat voor consequenties dat geeft voor het salaris.

Tijdens zijn vooropleiding bewonderde hij het enthousiasme van zijn leraar. Na het afronden wist hij het gelijk dat hij zelf ook les wilde geven in het praktijkonderwijs. Na 40 jaar met veel plezier voor de klas te hebben gestaan en 11 jaar diverse trainingen gegeven te hebben bij Paans neemt Ton nu echt afscheid van de praktijk.

Ton bedankt!