Duurzame warmtepomp installaties particulieren

Warmtepompen
De gasprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en zullen dit blijven doen. Daarnaast zal de aanwezige gasvoorraad jaar na jaar krapper worden en moeten we op zoek naar andere verwarmingsoplossingen. Gelukkig is er al lang een oplossing voor dit probleem voorhanden. Met een warmtepomp kunt u de onuitputtelijke, gratis warmte uit de lucht, bodem of grondwater omzetten in verwarming en koeling voor uw huis! Lees verder en ontdek dat een warmtepomp ook voor uw woning de perfecte toekomstinvestering kan zijn!

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem dat een woning voorziet van verwarming en warm tapwater, net als een cv-ketel. De meeste warmtepompen kunnen daarnaast ook koelen, waardoor u met één systeem het hele jaar door verzekerd bent van comfort.

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp maakt gebruik van een duurzame bron, zoals de bodem of de buitenlucht. De aarde slaat continue zonnewarmte op in de lucht, de bodem en het grondwater. Deze aardwarmte is altijd ruim voldoende rond uw huis aanwezig en kan met een warmtepomp eenvoudig worden ingezet voor de verwarming van uw woning, zowel in zomer als winter, overdag en ’s nachts. Niet alleen zullen uw maandlasten drastisch dalen, ook spaart u het milieu aanzienlijk.

Door middel van condenseren, expanderen, verdampen en comprimeren zet het toestel deze energie om in de gewenste temperatuur voor het verwarmen van uw woning. Het enige dat wordt verbruikt om uw woning met een warmtepomp te verwarmen, is een minimale hoeveelheid elektrische energie om de pomp te laten draaien. Voor 100% warmte, gebruikt de warmtepomp 75% vrije energie uit de omgeving en 25% elektriciteit om de pomp aan te drijven.

Kenmerken:

  • Één systeem voor verwarming, koeling en warm tapwater;
  • Forse verlaging van de EPC, circa 39% energiebesparing t.o.v. conventionele systemen;
  • CO2-uitstoot aanzienlijk lager, warmtepomp heeft minder elektriciteit nodig;
  • Rendement tussen de 300% & 500%, voor elke verbruikte kWh, levert de warmtepomp tussen de 3 en 5 kW nuttige warmte. Een gasgestookte cv-ketel heeft 100% rendement;
  • Geen gasaansluiting nodig.

Investeringen snel terugverdiend
De aanschafprijs van een nieuwe warmtepomp is hoger dan de aanschafprijs van een nieuwe CV ketel. Bedenk daarbij echter, dat de maandlasten met uw CV ketel vele male hoger zijn dan de maandlasten bij gebruik van een warmtepomp. Door de almaar stijgende energielasten zal dit verschil alleen maar groter worden. Daarbij maakt de warmtepomp gebruik van de onuitputtelijke aardwarmte die altijd beschikbaar blijft, terwijl de brandstof voor de CV ketel schaarser en duurder wordt.

Welke verschillende warmtepompen zijn er?

Ventilatielucht/water warmtepompen
Nibe: Ideaal voor het verwarmen van woningen en tapwater. Een ventilatielucht/water warmtepomp ventileert het gebouw en onttrekt de energie uit de warme lucht. Dit wordt hergebruikt om uw water op te warmen voor bijvoorbeeld bad en douche en daarnaast als brandstof voor een centraal verwarmingssysteem.

Water/water warmtepompen
Nibe: Door warmte op te halen van de oppervlaktelaag, ondergrond of water in een meer in de buurt, is dit een fantastische optie om huizen, panden met meerdere units en andere grote gebouwen te verwarmen. Leverbaar met of zonder een geïntegreerde boiler.

Lucht/water warmtepompen
Daikin Altherma warmtepompen en Therma-V van LG: Haalt de ¾ van de benodigde energie uit de buitenlucht en brengt deze via zogenaamde compressietechniek op een hogere temperatuur. Vervolgens wordt deze warmte overgedragen aan het watercircuit in de woning voor verwarming en warm tapwater. De warmtepomp kan worden aangesloten op diverse afgiftesystemen, zoals radiatoren, convectoren, vloerwarming of een combinatie van deze systemen. Verwarmt d.m.v. lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming en radiatoren (LT). Dit wordt algemeen erkend als de beste manier van verwarmen als er wordt gesproken over comfort en rendement.

Tags: