Het vooruitzicht voor loodgieters is momenteel zeer gunstig, zoals blijkt uit gegevens van zowel het UWV als recent onderzoek door Randstad. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland benadrukt op Wereld Loodgieters Dag de overvloed aan kansen in de sanitairtechniek, met een belofte van stabiele werkgelegenheid en snelle carrièreontwikkeling voor jongeren en zij-instromers.

De toenemende waardering voor het moderne vakmanschap van sanitair-technici is grotendeels te danken aan hun cruciale rol bij het verduurzamen van gebouwen, het bevorderen van langer zelfstandig wonen, en het aanpassen aan klimaatverandering. Naast hun traditionele taken als probleemoplossers dragen loodgieters bij aan de preventie van ziektes door het waarborgen van goede sanitaire voorzieningen, wat heeft bijgedragen aan een aanzienlijke verbetering van de levensverwachting wereldwijd.

De voortdurende digitalisering in de sanitairsector heeft het werk van loodgieters aanzienlijk veranderd. Digitale technologieën zijn essentieel geworden bij het ontwerpen van badkamers, terwijl sensortechnologie en moderne camerasystemen worden gebruikt om verstoppingen op te lossen. Deze ontwikkelingen maken het vak aantrekkelijker voor zij-instromers, inclusief een groeiend aantal vrouwen, omdat sanitairtechniek steeds minder vies of zwaar werk omvat.